Kennismaking met cyanotypie

Het maken van cyanotypes is een oude manier om fotografische afdrukken te maken. De techniek werd in 1841 uitgevonden door Sir John Herschel . Anna Atkins , een fotografe en botaniste gebruikte de techniek voor het maken van fotografische afbeeldingen van planten zoals varens en algen. Haar boek “Photographs of British Algae:Cyanotype impressions” werd gepubliceerd in 1843 en wordt beschouwd als het eerste fotografisch geïllustreerd boek.

Via sociale media had ik al heel wat cyanotypes gezien en bewonderd, o.a. het werk van Indigo Moth ( https://www.indigomoth.co.uk/cyanotypes ) vind ik prachtig.

Uiteindelijk heb ik besloten om het ook eens te proberen.
Bij “De gouden pluim” (www.degoudenpluim.be) kocht ik een starterskit waarin alle nodige materiaal aanwezig is,  alsook een zeer goede gebruiksaanwijzing.
De werkwijze is tamelijk eenvoudig; gelijke hoeveelheden van twee ijzerhoudende componenten worden samengevoegd. Dit mengsel (dat niet lang houdbaar is)  wordt met een borstel aangebracht  op aquarelpapier of textiel. Dit laat je drogen in een donkere omgeving.
Eens droog kan je planten of andere voorwerpen aanbrengen en afdekken met een glazen plaat om alles op zijn plaats te houden.
Speciale effecten worden bekomen door het papier of textiel lichtjes te bevochtigen en wat zout te strooien zoals ik hieronder te zien is.
Het geheel wordt in de zon geplaatst. Tijdens de wintermaanden zou je met een UV lamp kunnen werken.

Na een tiental minuten begint de kleur te veranderen van geelgroen naar lichtblauw en tenslotte brons.

Op dit moment mag de afruk gespoeld worden met kraantjeswater en begint de blauwe kleur zich te ontwikkelen. Het is een mooie diepblauwe kleur die ook wel Pruisisch blauw genoemd wordt.

Naast planten al dan niet gedroogd kan je bijvb. ook een stuk kant gebruiken, zoals ik hierboven gedaan heb.

Van mijn resultaten op textiel ben ik heel tevreden:

Het is mogelijk om een speciale transparante film voor inkjetprinter  te gebruiken, zo heb ik de boom afgeprint,  uitgeknipt en in het midden van mijn creatie gelegd. Het idee komt van een online curcus van Domestika.

Dit wordt waarschijnlijk het begin van een nieuwe quilt. Ik heb in mijn stoffencollectie al het een en ander gevonden dat erbij past.

Cyanotypie is al bij al een boeiende techniek met veel mogelijkheden. Enige beperking is dat zonlicht nodig is en dat kan een probleem zijn met onze regenachtige zomers.

 

3 gedachten over “Kennismaking met cyanotypie

  1. Ik ben vooral gefascineerd door het ontwikkelingsproces in de zon en de daaropvolgende spoeling met als beloning het uiteindelijke fel blauwe resultaat.
    Dit doet mij ook terugdenken aan de oude machine “blauwdrukken”, grote blauwe plannen met witte tekeningen.
    De composities zijn prachtig 😍.

  2. These are beautiful Catrien. I use to do sun prints with my first grade students.
    They loved it. They would get a little ‘crazy’ start with plant parts then do their pencils, erasures, scissors! Very fun.

    1. Hi Diane, I think the Californian sun is perfect to do this.I read somewhere that in California you only need 5 or 6 minutes of sun to make a print.
      Here it is at least 10 minutes in Juli, and we are having a very bad summer with a lot of rain. Please send us some warmth and sun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.